Waarom jaren ’70 kleding helemaal in is

Heb je dat ook? Dat je die kledingstijl uit de jaren ’70 veel beter bij je vindt passen dan wat nu in de mode is? Die mengelmoes aan kleuren, de typische jaren ’70 shirt met een mouwloos vest eroverheen of juist een broek met wijde pijpen. Een stijl die op jouw lijf is geschreven. De ‘seventies’ liggen inmiddels alweer een tijd achter ons, maar de kleding uit die tijd is nog lang niet uit het beeld. Sterker nog, de stijl is eigenlijk nooit weggeweest.  

Velen met jou delen de liefde voor de ‘hippietijd’ en shoppen daarom ook bij de (online) winkels die helemaal in het teken staan van retro broeken, truien, jurken en overige accessoires. In dit artikel lees je waarom jaren ’70 kleding helemaal in is en blijft

Kleding uit de jaren ’70 

Als je aan de ’seventies’ denkt, dan komen vaak de wijde pijen, lang haar, de typische jaren ’70 kleding met gekke prints en de felle kleuren in je op. Maar het decennium was veel meer dan “foute mode”. Eerst kwam de disco op en later de punk. Jongeren die ontevreden waren over de maatschappij, omarmden de disco en punk. Die ontevredenheid uitte zich ook in protesten en opkomen voor je eigen rechten. 

De hippiebeweging ontstond, en dat uitte zich voor een groot deel in de mode. Vrouwen wilden ecologische kleding en kozen voor veel handgemaakte jurken, truien en hoeden. Daardoor ontstond ook de mix van kledingstijlen. Lange rokken, Indische sjaals, zigeuner jurkje en lammy coats. De eigen rechten uitte zich ook in het dragen van korte jurkjes, wat halverwege het decennium weer veranderde. Vrouwen gingen tegen die tijd toch weer voor de langere jurken tot kniehoogte. En zelfs het tegenovergestelde van de minirok kwam in de mode: jurken tot op de grond werden helemaal populair.  

Meer dan felle kleuren 

Kleding uit de jaren ’70 was niet alleen maar felle kleuren, wat je vooral in carnavalswinkels tegenkomt. Sterker nog, de late jaren ’70 was zelfs minder kleurrijk dan het decennium ervoor. Zwart, bruin en grijs waren in de laatste jaren van de ’70’s juist veel meer in trek. Een typische jaren ’70 jurk is bijvoorbeeld is vooral ook kenmerkend door de leuke in het oog springende prints als bloemen of veren. De echte jaren zeventig dessins dus. Leuk voor in je vrije tijd maar ook stijlvol voor op kantoor.  

Kleding accessoires uit de ‘seventies’ 

Als je dan toch gaat shoppen voor een leuk outfit uit de ‘seventies’, dan mogen bijbehorende accessoires natuurlijk niet ontbreken. De schoudertas kwam zo bijvoorbeeld in opkomst in de jaren ’70. Je herkent ze aan dezelfde soortgelijke leuke prints als de jurken. Of kies voor een tas met een leuk oranje ruit dessin. Maar ook een leuke grote zonnebril of een haarband is typisch een stijl uit de ‘seventies’.  

Daarom is jaren ’70 kleding helemaal in 

Nederland kent vele leuke winkels die – net als jij – de jaren ’70 – omarmen, waaronder enkele in Groningen. Een teken dat jaren ’70 kleding nog steeds helemaal in is (en blijft). En zit er bij jou in de buurt nou net geen leuke winkel die jouw favoriete jaren ’70 jurk, broek of blouse verkoopt? Er zijn online zeker genoeg alternatieve shops te ontdekken met retro kleding.