Hoe wordt je een fysiotherapeut?

Het belang van fysiotherapie wordt steeds duidelijker tegenwoordig. Meer en meer mensen gaan naar de fysiotherapeut voor lichamelijke problemen. Dat zien we ook terug in het aantal praktijken dat tegenwoord geopend wordt. Van oost naar west en van noord naar zuid, overal in Nederland is er wel een fysiotherapie praktijk te vinden. Zelf ga ik meestal naar de fysiotherapie in Almelo. Dat komt, omdat ik veel last heb van spiepijn en knieproblemen.

Innovaties in fysiotherapie

De behandelingen bij de fysiotherapeut veranderen continu. Er komen steeds weer nieuwe, innovatieve behandelingen bij. Dat komt de zorg voor het lichaam alleen maar ten goede. De reden dat er nu zoveel fysiotherapeuten zijn, en dat er alleen maar meer bijkomen, is dat de leefstijl van mensen drastisch is veranderd. Je ziet dat sport steeds belangrijk is geworden voor mensen. Niet alleen sporten bij een vereniging of sportclub en in teams, maar individueel sporten in de sportschool sporten wordt steeds vaker gedaan. Het is een deel geworden van een bepaalde leefstijl, waar veel jongeren en jong volwassenen aan meedoen. Al dat gesport is gezond, maar waar bewogen wordt, ontstaan blessures. Daar ontkom je niet aan en daarom zijn fysiotherapeuten drukker dan ooit. Daardoor blijft de fysiotherapeutisch wereld zich ook door ontwikkelen. Moderne behandelmethodes zijn o.a. andullatie therapie, muscle activation en dry needling.

Het belang van fysiotherapie voor ouderen

Dan is er nog een andere doelgroep dat aanklopt bij de fysiotherapeut. Dat zijn de ouderen, zij zoeken namelijk naar manieren om zo lang mogelijk gezond en pijnvrij door het leven te gaan. Daarom zijn fysiotherapeuten die zich focussen op preventieve behandelingen en het voorkomen van blessures erg populaire onder deze doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan een behandeling zoals valpreventie voor ouderen.

Hbo-opleiding

Het is dus duidelijk dat fysiotherapeuten gegarandeerd werk hebben. Maar hoe word je eigenlijk een fysiotherapeut en wanneer kan je een eigen praktijk openen? Om fysiotherapeut te worden moet je een Hbo-opleiding tot fysiotherapeut volgen. Zoals de meeste Hbo-opleiding duurt deze opleiding vier jaar. Deze opleiding kun je aan de meeste hogescholen in Nederland volgen. Wanneer je bent afgestudeerd mag je jezelf officieel een fysiotherapeut noemen. Je kan je in die periode specialiseren tot bijvoorbeeld kinderfysiotherapeut of sportfysiotherapeut.

BIG-registratie

Je mag een eigen fysiotherapie praktijk openen wanneer je een BIG-registratie hebt ontvangen. BIG staat voor ‘Beroepen in Individuele Gezondheidszorg’. Wanneer je dit hebt ontvangen val je onder de beschermde beroepstitel “fysiotherapeut” en mag een eigen praktijk openen.