Voedingssupplementen voor paarden

Een volledig en uitgebalanceerd dieet draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van uw paard. Met het juiste rantsoen zit een paard lekkerder in zijn of haar vel en kan het paard beter voldoen aan de verwachtingen die wij van ze hebben. De juiste voedingsstoffen zorgen ervoor dat een paard gezond is, zich fijn voelt en op hoog niveau kan presteren.

Er zijn talrijke voorbeelden van aanvullend paardenvoer op de markt.  Om te begrijpen welk product geschikt is voor uw paard of pony is het van belang de verschillende ingrediënten te kennen.

Magnesium

Een mineraal dat betrokken is bij wel 300 processen in het paardenlichaam. Essentieel voor het functioneren van het zenuwstelsel, spieren en botten en de overdracht van prikkels in de spieren en zenuwen. Geschikt voor paarden en pony’s die last hebben van nervositeit en/of spierspanning.

MSM

Een organische zwavelverbinding die voorkomt in vers gras van goede bodem. In hooi en kuil gaat deze verbinding echter verloren. Ondersteunt de weerstand, zorgt voor gezond kraakbeen, een mooie vacht en goede hoornkwaliteit. Van belang voor paarden die weinig of geen weidegang hebben en paarden die veel moeten presteren.

Essentiële aminozuren

Nodig als bouwstenen voor de spieren, het immuunsysteem en diverse andere lichaamsfuncties. In relatief eiwitrijk paardenvoer wordt vaak onvoldoende gekeken naar de samenstelling van de aminozuren in deze eiwitten. Tekorten komen daardoor regelmatig voor. Een goede natuurlijke bron van essentiële aminozuren is luzerne.

Vitamine E

Een Vitamine E-tekort resulteert in o.a. spierstijfheid en een verharde manenkam. Een tekort ontstaat doordat een gemiddeld rantsoen simpelweg te weinig vitamine E bevat. Zeker aan het einde van de winter, wanneer het gras zijn voedingswaarde al enige tijd verloren is of het paard zelfs helemaal geen weidegang had, spelen tekorten op.

Organisch selenium

Selenium is een belangrijk spoorelement dat bovendien functioneert als anti-oxidant. Werkt samen met Vitamine E en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Een tekort leidt tot problemen met de weerstand, spierstijfheid en problemen met de vacht, waaronder verlies van kleur. Organisch selenium wordt op een andere manier dan gewone selenium opgenomen door de darmen.

Organisch koper

Koper speelt een rol bij veel lichamelijke processen en is betrokken bij de aanmaak van bot en kraakbeen. Koper is daarnaast onderdeel van de enzymen die ijzer verteren en speelt koper een rol in de vruchtbaarheid van het paard.

Organisch zink

Zink is een van de belangrijkste spoorelementen in het paardenlichaam en stimuleert de werking van meer dan 200 enzymen. Een essentieel element voor een normale groei en ontwikkeling. Een tekort leidt tot orthopedische aandoeningen (bijvoorbeeld OCD) en/of groeiachterstand. Ook kan een zinktekort zorgen voor haaruitval en een verminderde wondgenezing en vruchtbaarheid.

Mycotoxinen binder

Mycotoxinen zijn gifstoffen die geproduceerd worden door schimmels. Een paard kan zich gedeeltelijk weren tegen deze gifstoffen, maar in hoge doseringen kunnen ze schadelijk zijn. Gevoeliger voor deze schadelijke stoffen zijn drachtige paarden en paarden die blootstaan aan stress. Een mycotoxinenbinder voorkomt schadelijke invloeden van het rantsoen.

Omega 3 (DHA en EPA)

Plantaardige Omega 3 vetzuren (DHA en EPA) zijn essentieel voor het paard. Het paard kan ze niet zelf aanmaken, maar is daarvoor afhankelijk van het rantsoen. Dit in tegenstelling tot Omega 6, dat in het normale rantsoen voldoende voorkomt. Omega 3 vetzuren zijn ontstekingsremmend en stabiliseren de gemoedstoestand. Omega 3 kan ook bijgevoerd worden als lijnzaadolie, maar dit is niet efficiënt. Een supplement voor paarden is effectiever en maakt lijnzaadolie overbodig.

Electrolyten (zouten)

Onder normale omstandigheden zijn zouten/electrolyten voldoende aanwezig in het voer en kunnen deze rustig tijdens de spijsvertering worden opgenomen. Tegenwoordig worden in ruwvoer tekorten aan natrium waargenomen, al dan niet in combinat ie met hoge kaliumgehalten. Een zoutblok helpt uw paard voldoende zouten op te nemen. Bij verhoogde behoefte (bijvoorbeeld door warm weer, uitdroging door ziekte of bij inspannende arbeid) is het raadzaam electrolyten aan te bieden in vorm van een supplement.

Glucosamine

Een van de bekendste supplementen voor paarden is waarschijnlijk glucosamine. Dit is een suikerachtig molecuul dat wezenlijk bijdraagt aan de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof en het kraakbeen. Houdt gewrichten gezond en kan van grote betekenis zijn voor paarden met artrose.

Probiotica

Een goede darmflora ondersteunt de prestaties en gezondheid van het paard. Levende gistcultuur, eigenlijk prebiotica, corrigeert de PH-waarde in de darmen en verbetert de ruwe celstofvertering. Prebiotica zorgen ervoor dat het rantsoen van het paard beter benut wordt en herstelt de stofwisseling. De totale voeropname wordt efficiënter, waardoor ook minder krachtvoer gegeven kan worden.

Over Equilin

Equilin produceert voedingssupplementen voor paarden op basis van natuurlijke grondstoffen van de beste kwaliteit. Alle supplementen zijn GMP+ gecertificeerd en worden regelmatig getest en verbeterd.  Equilin is ontstaan vanuit passie voor paarden en een fascinatie voor veterinaire kennis. Door gebruik te maken van innovatie in de voedingstechnologie kan Equilin op natuurlijke wijze bijdragen aan gezondere, minder gestresste paarden met een hoger welzijn.